První písemná zmínka o obci je z roku 1346 (Josef Kurka – Archidiakonáty Kouřimský, Boleslavský, Hradecký ).

Dle farní knihy byl hlavní oltář vysvědcen r. 1242.

V pramenech také psána jako Nábzí.

Název je zřejmě odvozen od bezového porostu v okolí – vrch porostlý bezovým hájem.

Další zmínka o obci Bzí je z roku 1538 v deskách zemských č. 43 (Kvatern památný červený od 1543 ), kdy Karel z Valdštejna prodává Janovi z Vartemberka zboží Skály.

Karel z Vantenberku vystavěl asi r. 1592 nový chrám, zpočátku byl evangelický – památkou je zvon asi z r. 1593.

Další zmínka pochází z roku 1608 ve Vatmberském urbáři, obec patří k rychtě Brodské. Zde je zmiňováno 14 gruntů a 3 chalupy na obci a kostel s farou, farář se celoročně chová.

O Bzí najdeme zmínky v knihách purkrechtních Hrubého Rohozce a Malé Skály z roku 1611-1644. Hospodaří zde: Václav Šilhán, Jan Brožků, Jan Jelínek, Matouš Mrva, Šilhán, Jiřík Jirda, Jakub Doležal, Vávra Jeníků, Václav Pošva, Mareš Kneyplů, Jakub Kubát, Petr Benešů, Mach Vondrů.

1628 podle Maloskalského urbáře součást rychty Bzovské. Hospodaří Štěpán Brožků, Václav Šilhán, Jiřík Němec, Jiřík Slanina, Jan Šilhán, vdova Pavlova, Jan Bouda, Matěj Šprachta, Martin Tomášův, Ondřej Luniak, Jakub Petrův, Ondřej Mastnej.

V Berní Rule z roku 1654  je zde 12 gruntů –  Jan Brožek, Štěpán Havlíčků, Martin Hejtmanů,  Jan Daníček, Václav Jirtů, Václav Banda, Kryštof Hogr, Štěpán Turek, Václav Šilhán starší a mladší, Václav Mastník, Mikuláš Kobeš.

Bzí bylo nejstarší farní obcí v oblasti horního Pojizeří a v 17. století bylo Bzí církevně správním centrem pro celou oblast Jablonecka a Železnobrodska. Koncem tohoto století byla postavena škola, sroubená z trámů staré dřevěné chrámové lodi.

V roce 1715 zmíněn jako kantor Bzovský Karel Benedikt Kozlovský.